עשיתי את זה - כתבתי פוסט, יצרתי תוכן. מה עושים עכשיו?
לבעלי ובעלות עסקים (אלו שעוסקים בשיווק וגם אלו שלא אבל אחראיים על השיווק של עצמם) יש משימות רבות בשוטף. כתיבה והפצה של תוכן הוא אחת מהמשימות האלו, והיא גם משימה מאתגרת מאוד ומעניינת ביותר לפיצוח. בעולם של ריבוי מסרים ותחרות על תשומת לב של לקוחות פוטנציאליים, אנו עובדים קשה יותר מאי פעם בשביל לקבל חשיפה, בשביל שיראו ובטח ובטח יקראו אותנו.
ולכן, בשביל להגיע ל"כמה שיותר עיניים", צריך לחשוב, לתכנן ולעבוד באופן אסטרטגי. יש המון דרכים בהן ניתן להפיץ את התוכן שלנו, לא בטוח שאחת טובה יותר מהשניה, אבל כן חשוב להכיר אותן.
בגדול, קידום התוכן שלנו יכול להתרחש באחת משתי דרכים: 1. שיווק התוכן באופן אורגני (הפצה באופן שאינו עולה כסף) 2. שיווק התוכן באופן ממומן (בתשלום לגורמים, חברות ופלטפורמות שונות).
הפצה אורגנית יכולה להתקיים בכמה וכמה ערוצים.
א. הנכסים שלנו תחת הערוצים שלנו - עליהם אנחנו אחראים ובהם אנו שולטים. איך הם יראו, מה הם יכללו, מתי יופצו, איך יקודמו וכו'. והם למשל:
אתר
ניוזלטר (דיוור)
בלוג
אין בעיקרון מגבלה של כמות פוסטים לפרסם בערוצים האלו, אין המלצה שהיא חד משמעית. במידה והתוכן המפורסם אינו מספים ומפריע לקהל, במידה והוא נותן להם מידע וערך - אתם מוזמנים להמשיך ולהפיץ אותו. אני ממליצה לחשוב תמיד על עצמכם בנעליים של קהל היעד, האם אתם מקבלים עשרות מיילים בשבוע? אולי אפילו מאות? אתם יודעים ומודעים לתחרות על תשומת הלב והקשב, על זה שיש עומס מטורף בתיבות הדואר שלנו. ויחד עם המחשבה הזו, אני ממשיכה בתהליכים השיווקיים שלי, של העסק שלי ושל הלקוחות שלהם אני מייעצת. "להפציץ" בכמות ניוזלטרים גדולה זה דבר שיכול להוביל להסרת הרשמה, למשל. כך ההמלצה החמה ביותר היא לשים לב לקהל היעד, לעשות בדק בית (כמה פותחים את הדיוור? את האתר? כמה הסירו את עצמם מרשימת התפוצה? וכו' וללמוד מזה).
ב. הנכסים שלנו תחת ערוצים שאינם שלנו - ז"א, ערוצים ופלטפורמות שאין לנו שליטה על האלגוריתם שלהם, על איך הם יראו, על שינויים בהם וכו'. והם למשל:
סושיאל - עמודים ונכסים שיווקיים של העסק תחת פלטפורמות סושיאל שונות:
פייסבוק
אינסטגרם
לינקדין
פינטרסט
יוטיוב
טוויטר
טיקטוק
בערוצים השיווקיים שאינם שלנו אך מתנוסס עליהם השם שלנו, גם מומלץ לפרסם בכמות הגיונית. מהי כמות הגיונית? תלוי :) לפעמים פוסט בשבוע יעשה את העבודה (למשל בעמוד הפייסבוק) 2 או 3 פוסטים בשבוע יכולים להיות מספקים באינסטגרם אם מוסיפים להם סטוריז באופן תכוף. בלינקדין? לפעמים גם אחת לשבועיים או אחת לחודשיים יכול לעשות את העבודה - כל פלטפורמה שונה מהאחרת. אין לזה נוסחה כללית שעובדת בשביל כולם, ואין אפילו נוסחה אחת שתעבוד בשבילכם, המטרה היא שהתוכן אותו אתם מפיצים, בין אם ויזואלי או כתוב, יהיה רלוונטי לקהל היעד שלכם, יעניין וישאיר אותם במעורבות עם המותג, שיוביל בהמשל לחשיפה והמרות ולא יוביל ללחיצה על כפתור ה unfollow.
סטוריז כל היום ו 3 פוסטים בשבוע באינסטגרם + 3 פוסטים בפייסבוק + טיקטוקים באופן שוטף מידי יום - זה נשמע המון! נכון? נכון!
לא צריך לכתוב, לפרסם, להפיץ ולפעול בכולם. Choose your battles and know your audience.
בסופו של דבר, חשוב שיהיה לכם גם זמן לחזור ללידים, לפגוש לקוחות ולעבוד :) ולא להתעסק כל היום בצילום, עריכה, העלאה ושיווק.
כל עסק מתנהל אחרת בכל פלטפורמה בהתאם לסוג ולקהל היעד שלנו והאסטרטגיה השיווקית וחשוב לעבוד עליה ולבנות אותה היטב בערוצים האלו בשביל לקבל את התוצאות המיטביות עבורכם.
קהילות שונות בהן אנו חברים
בהתנהלות בקהילות אחרות ובפורומים שונים אני מתכוונת בעיקר לקהילות הקיימות בפייסבוק ודומיו, קהילות בהן נמצא קהל היעד שלנו והוא פעיל בהן. יש לקחת בחשבון את חוקי הקהילה, יש להתייחס למעורבות שלכם בקהילות ולזכור שפרסומים ברחבי הרשת בקהילות השונות הם לא דרך שיווק. אם תבחרו לפרסם בקהילה דיגיטלית כלשהי אחת לשבוע, גם אם קהל היעד שלנו נמצא בה - כנראה שהפוסט לא יהיה אפקטיבי.
מעבר להכל, יש לזכור שקהילות הן עולם בפני עצמן, הן בעלות חוקים, הן בעלות DNA ייחודי. יש לחשוב איך נכון לפרסם בהן, לדאוג למעורבות באופן שוטף ולתת בחזרה לקהילה ממנה אנחנו רוצים "לקחת". עוד על איך לפרסם ולהתנהל נכון בקהילות דיגיטליות ניתן לקרוא כאן
יח"צ
רוצים להגיע ולהתארח בערוצי טלויזיה? תוכניות ברשת? באתרי החדשות הגדולים? וכל זה - בחינם? יחסי ציבור זו הדרך בשבילכם. מומלץ לבחון אפיקים של יחסי ציבור הן בכתבות, מגזינים, אזכורים ברשת ובמסך ועוד. האם כל כתבה, תוכן או אייטם שתייצרו יוכל להוביל אתכם לפרונט? כנראה שלא. האם להשיג מייל של כתב בעיתון או מפיק בטלויזיה ולשלוח להם את החומר שיש לכם - זו הדרך הנכונה? האם זה מספיק בשביל לקבל אייטם? התשובה היא כמובן לא.
יש אייטמים ייעודיים שיהיו חזקים, איכותיים ו"יעברו מסך" ויוכלו "לקדם" אתכם למסכים הגדולים, יש דרך פניה ייעודית לכתבים ומפיקים השונים ואת התחום של יח"צ ניתן ורצוי ללמוד (באופן חד פעמי ויסודי) ולהמשיך ולהתנסות בו עד קבלת התוצאות הרצויות. במקביל לערוצים נוספים. ניתן לעשות את זה בעצמכם, או על ידי בעלי מקצוע - הכל תלוי תקציב, זמינות, יכולות ורצון שלכם. בעלת מקצוע מומלצת בתחום היא מורן זלמה המעבירה קורסים בנושא ייחודיים לעסקים קטנים ותוכל ללמד אתכם איך לעשות את זה טוב בעצמכם כאחת שיודעת.
פוסטים אורחים, אתרים של אחרים, בלוגים וכתבות משותפות
בנושא הזה, אין הגבלה. מומלץ מאוד לנסות ולהתערבב, להתמנגל ולהתפרסם בבלוגים, אתרים וכתבות שונות - בשיתופי פעולה עם קולגות או כפוסטים אורחים (גם אם זה אומר שתכתבו אותם במיוחד). החשיפה שתגיע מקהל היעד של הקולגה תהיה ככל הנראה שונה וחדשה, לא תהיה זהה לקהל היעד שלכם. למעשה, אקט שכזה צפוי לשפר את המעורבות והעניין בכם (זאת כמובן במידה והתוכן רלוונטי ומעניין, אם תכתבו פוסט על תיקון מזגנים באתר העוסק בשיווק דיגיטלי - ככל הנראה זה לא יביא תוצאות מדהימות :) ) במקרים כאלו, ההפצה והקידום של תכנים משותפים - היא משותפת. הבלוגר או בעל האתר בו תכתבו ירצה וישמח לקדם את התוכן במדיות השונות שלו, אתם תקדמו את הנכסים שלו ושני הצדדים ירוויחו חשיפה חדשה, מרעננת ומעניינת לקהל יעד חדש.
שיתוף באמצעות חברים-קולגות-מכרים
כתבתם משהו מדהים? מאמר מלא ערך? אתם חושבים שהפוסט החדש שלכם בבלוג יכול לסייע לאנשים אחרים? בקשו מחברים שלכם לפרסם, לשתף, להפיץ ולתייג את הפוסטים לאנשים להם התוכן רלוונטי. לא, אני כמובן לא אומרת שאתם צריכים לבקש מהדודה הלא-טכנולוגית שלנו להפיץ את זה לכל החברות שלה, אלא אם כן הן קהל היעד שלנו. זה נחמד ואולי יגדיל את המספרים בספירת החשיפה, אבל זה לא יוביל להמרות, זה עלול לייצר לנו יותר עבודה (שאלות קיטבג, פינגפונג של תגובות של הדודה וחברותיה וכו') ולהרחיק את קהל היעד הרלוונטי מאיתנו.
הפצת תוכן ממומנת יכולה להתקיים בכמה וכמה ערוצים גם כן.
בכל ערוצי ההפצה הממומנת יש דבר מרכזי אחד והוא - תשלום.
קמפיינים ממומנים עולים כסף, ככל שמכירים את הקהל טוב יותר, מפלחים את קהל היעד, מדייקים את המסרים ולומדים את תהליך השיווק הערוצים הללו והפעילות בהם הופכת זולה, יעילה ומשתלמת יותר.
הדרכים המומלצות להפצת תוכן ממומן הם:
קמפיינים ב Google -
קמפיינים ממומנים שיקדמו את העסק שלך להיות בראש מנוע החיפוש המוביל בעולם, באנרים, סרטונים ומודעות שונות באתרים חיצוניים ועוד. ישנם כלים מתקדמים רבים, אפשרויות פילוח, טיוב (אופטימיזציה) שחשוב להכיר ולעשות והתחרות, כצפוי, היא גדולה מאוד. מומלץ ללמוד היטב את התחום לפני (או לפנות לבעלי מקצוע) בשביל לעשות קמפיינים שכאלו. במידה ותבחרו לפנות לבעלי מקצוע אני ממליצה לפנות ולקבל הצעה מ סמארטפיש - פתרונות ותוצאות בדיגיטל של נתלי ודגנית והצוות המצויין והמקצועי שלהן.
פייסבוק ואינסטגרם -
קמפיינים ממומנים ברשת פייסבוק יכולים לקדם את העסק שלך, העמוד העסקי, אירוע, חנות דיגיטלית, אתר ועוד בתוך פייסבוק ואינסטגרם. הן במודעות בפיד ובסטורי של פייסבוק, בפיד ובסטורי של אינסטגרם ועוד. ישנם סוגים רבים של קמפיינים, כלים חכמים לייעול ושיפור המודעות, כלים ודרכים למצוא ולמצות את קהל היעד האמיתי של העסק, את הקריאייטיב הנכון לכל רשת חברתית וסוג מודעה ואופציות רבות לטיוב (אופטימיזציה) של הקמפיינים. גם במקרה הזה - אני ממליצה ללמוד את התחום היטב כדי לא לבזבז את התקציב לשווא או לפנות לבעלי מקצוע מומחים שיעשו את זה בשבילכם.
שאר הרשתות החברתיות -
קמפיינים בלינקדין, טוויטר, פינטרסט ועוד… קיימים, אפשריים אך פחות נפוצים (בטח ובטח בקהל של עסקים קטנים) בישראל. היוצאים מן הכלל הם יוטיוב - שהוא אכן יותר נפוץ ומקובל אצל בעלי עסקים קטנים וטיקטוק שמשתלט על השוק בתקופה האחרונה, וקמפיינים בו פונים לקהל יעד צעיר מאוד כך שצפויים להתאים לעסקים הפונים לבני נוער, ועליהם להיות מותאמים אליהם - לדבר בשפה שלהם וכו'. במקרים האלו, כמו בקודמים מומלץ ללמוד את התחום היטב או לפנות לבעל מקצוע מומחה בתחום לסיוע בתשלום.
טאבולה (אווטבריין) -
טאבולה (אשר רכשה בשנת 2019 את אווטבריין) היא פלטפורמה לפרסום של כתבות תוכן באתרים גדולים. אתם מאמינים שתוכן צפוי להביא לכם את הלידים המתאימים והאיכותיים ביותר? כתבתם תוכן איכותי ומקצועי שאותו תרצו לקדם באתרים הגדולים ביותר בארץ ובעולם? זו הדרך. מכירים את זה שאתם בדיוק מסיימים לקרוא כתבה ב Ynet ומופיע לכם שורה של "עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם"? אז שם בדיוק תופיע הכתבה שלכם. טאבולה (שמתאחדת לחברה אחת עם אווטבריין בימינו אנו) חולשות על כל האתרים הגדולים, ומריצה קמפיינים לקידום תוכן באופן ממומן לקהלי יעד ענקיים, לפי פילטור מתקדם של כל האתרים הרלוונטיים לכם. בלחיצה על הכתבה הקוראים יעברו לאתר שלכם או אתר אחר לבחירתכם. כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב - - צריך שעמוד הנחיתה אליו מגיעים ׁ(יכול להיות גם עמוד פנימי בתוך האתר או הבלוג שלכם, או עמוד נחיתה ייחודי וחיצוני) יניע את הקהל להמשיך את הפעילות באתר, לרכוש או להמשיך ולגלוש , יכיל פיקסלים וכלים מתקדמים לייצור קמפיינים עתידיים של רימרקטינג (שיווק מחדש לאותו הקהל שהגיע לאתר) וכדומה. - דבר חשוב לא פחות הוא התקציב, התקציבים (בכדי להגיע לחשיפות איכותיות ורבות) הם די גדולים, מומלץ לרוב להתחיל קמפיינים שכאלו באלפי שקלים (פר קמפיין/מאמר).
שימוש במובילי דעה -
מובילי דעה הפכו בשנים האחרונות לאחת מדרכי הקידום המוכרות והנפוצות ביותר, אם בעבר היו משתמשים בסלבריטאים מוכרים וידוענים למיניהם ומשלמים להם הון קטן בשביל פרסומת סמויה, היום ניתן למצוא מובילי דעת קהל "משפיענים" בטווחי גילאים שונים, במחירים נוחים הרבה יותר (בהתאם לחשיפה שלהם, לוותק שלהם ולתנאים שהם דורשים כמובן). קמפיינים עם משפיענים יכולים לנוע בין שליחת המוצרים שלכם אליהם, ללא עלות, בכדי שיתנסו ואולי ידווחו אם מרוצים מהם לעד אלפי או עשרות אלפי שקלים אם הם מוכרים וידועים ובעלי קהל עוקבים נאמן ורחב. חשוב לעשות מחקר טוב לפני על המשפיען, לראות שתחום העיסוק והפרסום שלו מתאים למותג, שקהל הצופים שלו איכותי, אמין וממיר לפי ניסיון העבר, שמורכב דמוגרפית מהקהל אותו אתם מחפשים (אם יש 80% עוקבות נשים למשפיען, האם פרסום מוצר לגבר יעיל? אולי… אם הן קונות לבן זוג, אם זה תוכן ייעודי אשר עולה בדיוק לפני יום האהבה, אם הוא מוצר יוניסקס ועוד).
חשוב לוודא את הפעילות של מוביל הדעה בערוצים נוספים (אם הקמפיין יהיה באינסטגרם, ועל זה סיכמנו עם מוביל הדעה, חשוב לבדוק האם יהיה מוכן לקדם אותו גם בפייסבוק, באתר, בבלוג, בטיקטוק וכו'.. אך לפני כן לוודא שאכן יש למוביל הדעה קהל עוקבים איכותי בפלטפורמות אלו).
פרסומות, טלויזיה, רדיו, שלטי חוצות וכו' -
בהתחשב בזה שהמאמר הזה נכתב בהתייחסות ישירה לקידום תוכן אותו יצרתם, האופציות הללו לא ממש רלוונטיות. אך אי אפשר לכתוב על קידום ממומן ושיווק בתשלום, בלי להתייחס לאלו.
האופציות של פרסום ברדיו, בשלטים ובטלוויזיה לרוב מאוד מאוד יקרה, מדובר בסכומים של אלפי שקלים לפעולות מינוריות שעולים ומטפסים עד מאות אלפי שקלים ואף יותר להפקות מורכבות של פרסומות טלויזיה המצולמות עם שחקנים והפקה.
לרוב אלו תקציבים המתאימים לחברות וארגונים גדולים, מובילים לטראפיק משמעותי ונכבד ולא בהכרח יעילים ומתאימים לעסקים קטנים המנסים לבנות את קהל הלקוחות שלהם ואת עצמם. אז יש לזכור שהם גם אופציות קיימות בעולמות קידום ממומן.
ולסיכום,
אז נכון, יש המון אופציות ואפשרויות לחשוף את התוכן שאנחנו יוצרים, הן ממומנות הן אורגניות.
האם נכון לפעול בכל המקרים, תמיד, בכולם? כנראה שהתשובה היא לא. אין דבר אחד שהוא נכון ויעיל ב 100% מהמקרים. אז אם אנחנו מפרסמים את התוכן שלנו פעם ככה ופעם ככה - איך יודעים מה טוב? האם פועלים רק באופן אורגני? או רק ממומן? אין תשובה חד משמעית לשאלת ה"דרך הנכונה".
יש להתאים את התוכן, המוצר ואופציות הקידום שלנו למטרות ולקהלי היעד, לתקציבים ולהיסטוריה שלנו ושל העסק שלנו.
ללמוד מניסיון העבר, ללמוד ממתחרים, לנסות ולהתנסות באופן חכם - ולזכור שמקרה אחד לא מעיד על הכלל. כך שאם פוסט אחד לא עבד טוב, אין זה אומר שגורל הקמפיינים הבאים הוא זהה.
שווה להיות עם יד על הדופק, להתייעץ, להיעזר (בקולגות, אנשי מקצוע, חברים ואף בקהל הלקוחות שלנו) כדי לשאול ולהתאים, ללמוד ולהתייעל ולייצר את התוכן האיכותי והטוב ביותר, הממיר ביותר שיתן ערך רב ביותר לקהל.
Comments